De liefde voor vogels is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader hield verschillende soorten vogels waar ik van jongs af aan van kon genieten.

Zo'n 22 jaar geleden gingen we in Everdingen wonen. Toen de grootste verbouwing achter de rug was was ik toe aan een hobby... 

Dat hield in dat mijn man, Henk, mooie en ruime volières ging bouwen, de vogels moesten het wel goed hebben...

 

In Avifauna hoorden we het mooiste vogelgeluid wat we ooit hadden gehoord..

De Kookaburra; Dacelo novaeguineae (wetenschappelijke naam).

 

 

De Kookaburra wordt ook wel de Australische lachvogel genoemd. De grootste ijsvogelsoort... Lachvogel, omdat deze roep erg lijkt op de menselijke lach.

 

De Aboriginals vertellen het volgende verhaal:

 

De hemelgeesten kregen het plan om dag en nacht te gaan maken;

We gaan een groot vuur maken, laten het eerst opkomen tot het groot en rond wordt en dan laten we het weer langzaam uitdoven tot het as wordt...

Zo gezegd zo gedaan... Elke morgen staken ze bij het licht van de Morgenster het vuur aan. De mensen beneden vonden het schitterend, ze noemden het vuur 'de zon' en stonden al vroeg op om er van te kunnen genieten. Ze hielden van de warmte en de prachtige kleuren en werden er heel gelukkig van.

Maar de mensen raakten er zachtjes aan gewend en sliepen een gat in de dag. De hemelgeesten vonden dit jammer en vroegen zich af wat ze hieraan konden doen. Toen hoorden ze ineens de schelle lach van de Kookaburra. Hierop zeiden ze tegen elkaar: 'Laten we de Kookaburra vragen of hij de mensen iedere ochtend wakker wil roepen'. De Kookaburra vond dit een prachtig idee maar vroeg de hemelgeesten wat er zou gebeuren als hij zich een keer zou verslapen. De hemelgeesten waren duidelijk: 'Als jij de mensen niet wakker maakt, dan steken wij ook het vuur 'de zon' niet aan... dan zitten de mensen in het donker...'

Dat wilde de Kookaburra natuurlijk niet op zijn geweten hebben en beloofde dat hij de mensen trouw iedere ochtend zal wekken want hij was trots op zijn stem en liet zich graag horen.

Elke morgen laat de Kookaburra zijn stem horen en de mensen worden bij zonsopgang wakker. De hemelgeesten zijn blij dat de mensen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat van het vuur kunnen genieten.

Maar niemand mag de roep van de Kookaburra na doen want dan voelt hij zich zwaar beledigd en zwijgt.. met als gevolg dat er die dag geen zon zal schijnen en het overal op aarde donker zal zijn..

 

Zoals achter elk verhaal bevat deze veel onderliggende boodschappen. Haal de jouwe er uit!

Voor mij betekent dit het volgende:

- Dat ik net als de hemelgeesten dagelijks op zoek ga naar wat mij nieuwe energie en enthousiasme geeft!

- Dat ik wil genieten van al het mooie wat een dag me brengt!

- Dat ik elke dag verwelkom met een lach!

- Ik de Kookaburra niet na wil doen, maar mijn eigen weg wil zoeken in wat mij energie geeft!